juli 19, 2024

Voetbalfanz

Voetbal en meer

bloedonderzoek

Heb je wellicht long COVID? Onderzoek het met een bloedonderzoek

COVID-19 is een verrassend zware ziekte en zeker geen griepje. Een belangrijk verschil tussen COVID en de normaal rondgaande ziektes zijn de mogelijke gevolgen op de lange termijn. Long COVID, met long wordt het Engelse woord voor lang bedoelt en niet het orgaan, is een aandoening die bij je achter kan blijven nadat je COVID hebt gehad. Veel mensen die de symptomen hebben en COVID hebben gehad leggen het verband, maar sommigen hebben niet doorgehad dat ze COVID hadden, want het lijkt wel op griep of verkoudheid. Maar gelukkig kan je met een bloedonderzoek de resten van een infectie zien, en zo toch weten dat het long COVID kan zijn.

bloedonderzoek

Wat zijn de lichamelijke symptomen van long COVID?

De symptomen van long COVID verschillen per persoon, maar er zijn wel een aantal symptomen die vaker voorkomen dan anderen. Het gaat bijvoorbeeld om vermoeidheid, zowel de hele dag door of juist extreme vermoeidheid na fysieke inspanningen. Maar ook problemen met je ademhaling komen veel voor, COVID heeft namelijk vooral effect op de longen. Moeite met ademhalen wordt ook veel gezien. En ook een onverklaarbare hoest zou long COVID kunnen zijn.

De neurologische symptomen van long COVID

Helaas beperkt COVID zich niet alleen tot het lichaam, ook hersenen laat de ziekte niet met rust. De alom bekende brain fog is hier een goed voorbeeld. Het is een symptoom waarbij je veel moeite hebt met nadenken en concentreren. Het is niet een gevoel van vermoeidheid, denken en concentreren lukt simpelweg gewoon niet. Een ander veel voorkomend symptoom van long COVID is het verlies van reukvermogen. Sommigen kunnen alleen iets minder goed ruiken, maar anderen zijn echt werkelijk hun hele reukvermogen kwijt. En omdat geur grotendeels verantwoordelijk is voor smaak kan je zonder reukvermogen ook bijna niets meer proeven.