juni 24, 2024

Voetbalfanz

Voetbal en meer

ping pong tafel

Pingpongtafel – puntjes om de kwaliteit te kunnen bepalen

Eigenlijk zijn er twee soorten tafels in de handel: je kunt gaan voor een indoor exemplaar of voor een outdoor tafel. Wil je niet te veel geld kwijt zijn, dan past een indoor tafel je beter dan een buitenexemplaar. Je moet dan natuurlijk wel in huis de nodige speelruimte hebben. Vergeet niet dat je rond de tafel flink veel beweeg- en loopruimte dient te hebben. De gemiddelde pingpongtafel, van welke prijs dan ook, dient over enkele basiskwaliteiten te beschikken. Het gaat dan om een goed frame, een stevig tafelblad en om zaken zoals opvouwbaarheid en verplaatsbaarheid. Dit artikel stipt een aantal aandachtspunten aan om een degelijke tafeltennistafel aan te schaffen. 

Het speelveld van de pingpongtafel

Allereerst is het blad, het speelveld, van groot belang. Want dat bepaalt je balcontrole, de manier van stuiteren en uiteindelijk je hele speelervaring. Je checkt eerst of het blad wel voldoende dikte heeft. Minimaal 16 mm dikte is nodig. Speel je als goede amateur of professional? Dan kom je vanzelf al terecht bij tafelbladdiktes tussen de 25 en 30 mm. Bij die dikte pas gaat het balletje mooi en gelijkmatig stuiteren. Het blad kan van hout zijn of van persmateriaal zoals multiplex. Het tafelblad moet gelijkmatig en vooral strak aandoen. Je kunt dat voelen door met je vingers over het blad heen en weer te gaan. Merk je lichte bolling of putvorming? Dan heb je een slechte tafel te pakken. Elke verstoring van het blad kan de baan van het balletje een onbedoelde richting geven. En je spel dus negatief beïnvloeden.

Stevig en stabiel

Een pingpongtafel moet staan als een huis. Van belang is hier de stevigheid van het frame. Een robuuste ondersteuning zorgt ervoor dat de tafel niet kan wiebelen. Dat is tijdens een amateurspelletje al vervelend, maar dodelijk voor professionele wedstrijden. Een stevige tafel laat zich zien met een gedegen frameconstructie. Een goed frame is gemaakt van eersteklas staal. Zo worden trillingen en wiebelen zoveel mogelijk voorkomen. Het blad dient verder ondersteund te zijn met verstevigingsbalken. Die gaan het doorbuigen tegen en houden het blad strak horizontaal. Het is verstandig om een pingpongtafel te kopen waarvan je de poten kunt verstellen. Want veel vloeren zijn niet mooi waterpas. 

De pré van coating bij een pingpongtafel

Bij het checken van het tafeloppervlak is ook de coating een dingetje. Heeft het blad een anti-reflecterende coating, dan speel je daar echt beter op. Zeker bij vol daglicht of bij royale kunstverlichting. Want die coating werkt de schittering van het blad weg zodat je veel beter de bal in z’n flitsende beweging kunt volgen. Ga met je vingers over het blad. Voel je iets ruws, dan is het blad niet goed. Ben je van plan veel buiten te spelen? Dan heb je een outdoor tafel nodig. En dan ook nog eentje die goed bestand is tegen regen, zon en wisselende temperaturen. Het staal mag niet gaan roesten en de verstevigingsbalken mogen buiten niet krom gaan trekken.

Het gemak van vouwen

Sommige mensen hebben veel ruimte in en rond huis. Maar bij de meesten is het wat schipperen met de ruimte. Een pingpongtafel is behoorlijk kloek. Een opvouwbare tafel is dan vaak ook een pré. Koop je er eentje met wielen, dan kan een en dezelfde persoon de tafel met gemak opvouwen en wegrijden.