juni 24, 2024

Voetbalfanz

Voetbal en meer

Verkiezing mooiste shirt

In de maand mei van dit jaar vindt er een markante verkiezing plaats. Het heeft echter niets met politiek van doen. Het is de maand van de verkiezing van het mooiste Nederlandse voetbalshirt, gedragen tijdens interlands. De shirts die gedragen zijn vanaf 1905 tot aan de dag van vandaag zijn allemaal in deze verkiezing opgenomen.

Vroeger ging het er wat betreft de voetbaltenues iets anders aan toe dan tegenwoordig. Soms werd het embleem op verschillende plekken van een shirt gedragen, of helemaal niet. Dat had natuurlijk ook een zekere charme.

Waarschijnlijk kwam dit doordat de sponsoring nog niet zo professioneel was zoals nu. Vandaag de dag zijn er grote marketingcampagnes rondom de voetbalkleding van de nationale teams. Het lijkt wel of er over ieder detail uitgebreid wordt vergaderd.

Succes

Het shirt van 2014 waarin ons nationale voetbalteam tot de finale reikte, is heel populair. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aanwijzingen van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal. Waarschijnlijk heeft de populariteit ook te maken met het succes dat er in werd geboekt.

Mensen die meer tot nostalgie neigen vinden daarentegen het shirt uit de jaren 50 het mooist. Er was toen nog sprake van een kraag van satijn en er was een veter om de kraag dicht te rijgen. Veel succes werd er echter niet in behaald.

Wat dat betreft is het shirt van 1974 een grote kaskraker. Kenners blijven volharden dat Oranje de beker toen had moeten winnen. Het is in ieder geval een kenmerkend shirt. Het heeft geen kraag, maar het nationale symbool, de leeuw is pontificaal aanwezig. De enige echte concurrent die het lijkt te hebben is het uitshirt uit dezelfde tijd.

Europees kampioen

Het shirt van 1988, toen Nederland de Europese beker won, zal ook zeker meedingen. Velen verafschuwen het shirt vanwege het uiterlijk. Succes vergoedt echter veel. De spelers voelden zich een goudvis, maar dit was voordat het toernooi begon. Na het winnen noemden ze datzelfde tenue het beste shirt ooit.

Nederland speelt sinds 1907, toen er tegen België werd aangetreden, in het oranje. Er zat ook altijd een leeuw als embleem. Echter dit embleem veranderde constant. Bovendien waren de broekjes altijd in het wit of het zwart.

De shirts die door ons nationale elftal tussen 2016 en 2020 droegen worden niet zo hoog aangeslagen. De elftallen wisten zich in die tijd niet te kwalificeren voor de grote toernooien. Hoe mooi of lelijk het was weet niemand meer. Iedereen lijkt die tijd te willen vergeten.